Sunday 17 November 2013

Balkabağı Kekleri ve Püresi

Balkabağından harika şeyler yaptım. Kek muhteşem oldu. Bayıldım. Keki yerken balkabağı tadı aşırı gelmiyor, hatta içindeki hiçbir malzemenin tadı baskın değil. Bu güzel birşey, böyle yumuş yumuş bir kek yiyiyorsunuz ve bütün tad almaçlarınız hareketleniyor. Daha da anlatmaya kelimeler yetmez, bence şu balkabağı mevsimi geçmeden siz de deneyin. Kekin yanı sıra bir de Nutella'ya alternatif olabilecek bir balkabağı püresi ve tabii ki kabak çekirdeği yaptım, onların da tarifini bulabilirsiniz.


İçindekiler:

Püre için:
  • Balkabağı, yarım kilo
  • Şeker, 100 g (6 dolu yemek kaşığı)
  • Tuz, 1 tutam

  • Kek, kuru malzemeler:
  • Beyaz un, 90 gram (5 dolu yemek kaşığı)
  • Sert un, 90 gram (5 dolu yemek kaşığı)
  • Karbonat, 15 gram (1 paket)
  • Tarçın, 1 çay kaşığı
  • Zencefil, 1 çay kaşığı

  • Kek, ıslak malzemeler:
  • Balkabağı püresi, 250 gram
  • Yoğurt, 125 gram
  • 2 yumurta
  • Zeytin yağı, 90 mL (6 yemek kaşığı)
  • Şeker, 50 gram (2.5 dolu yemek kaşığı)
  • Ceviz, 6-7 tane

  • Süslemek için:
  • Ceviz, 2 tane
  • Şeker

  • Yapılışı:



    Püre:
  • Balkabağını soyup parçalıyoruz. Mutfak robotunda ince çekiyoruz. (Ya da rendeleyebiliriz.)
  • Tencereye şeker ve tuz ile birlikte ekleyip orta ateşte pişiriyoruz. 30 dakika boyunca hafif hafif kaynatıyoruz. (Hiç su eklemeyin, balkabağı hemen suyunu salıyor.)
  • Blender'a koyup püre kıvamına gelene kadar çekiyoruz.
  • Püreden 250 gramını kek için ayırıp, kalanını tencerede 10 dakika daha pişiriyoruz. Kıvamı artınca alıp bir kavanoza koyuyoruz. İşte sabahları ekmeğe sürmek için bir balkabağı püresi hazır.


  • Kek:
  • Fırını 180 dereceye ısıtıyoruz.
  • Kek kalıplarını yağlıyoruz.
  • Kuru mazlemeleri bir kapta karıştırıyoruz ve elekten geçiriyoruz.
  • Ceviz hariç, ıslak malzemeleri bir kapta çırpıyoruz. Sonra da cevizleri ekleyip, karıştırıyoruz. (Yumurtaları eklemeden önce pürenin tamamen soğuması gerekli.)
  • Kuru mazlemeyi, ıslak malzemeye ekleyip karıştırıyoruz. Bu aşamada unu az gelmiş gibi olabilir ama epey ıslak bir karışım olmalı.
  • Kek karışımını kalıplara döküyoruz. Üzerine ceviz ve şeker serpip, 35-40 dakika pişiriyoruz.
  • Bir metal raf üzerinde soğutup, 10 dakika sonra servis ediyoruz.


  • Çekirdekler:
  • Balkabağını parçaladığımızda çıkan çekirdekleri güzelce yıkayıp, kabak içinden arındırıyoruz. Bir tepsiye dizip keklerle birlikte fırınlıyoruz. İsterseniz fırından önce tuzlayabilirsiniz.
  • No comments:

    Post a Comment